Een klant banaderde ons voor het customizen van zijn zeer bijzondere Schagerl Ganschhorn, in ongelakte uitvoering. De vraag was of we de trompet – of liever delen daarvan – licht wilden verouderen door glasparelen, met behoud van de verzilvering en het vergulden van de rest van de onderdelen, waaronder de binnenkant van de beker.

Hiervoor moest het instrument natuurlijk volledig uit elkaar. Daarna werden alle delen grondig schoongemaakt, ontvet en in de ultrasoon gelegd. Op onderstaande fotoserie zie je achtereenvolgens het originele instrument met, als je goed kijkt een wat vlekkerig oppervlak daar waar de vergulding was aangetast (foto’s van klant).

Delen die niet mee moesten gaan in het verouderingsproces werden afgeplakt. Daarna hebben we bepaalde delen opnieuw verguld. Al met al een tijdrovende klus, maar het resultaat mag er zijn! De verouderingstint (licht of juist donker) kunnen we vrij nauwkeurig bepalen en vindt natuurlijk plaats in overleg. Deze klant wilde graag een hele lichte verkleuring. wat we bereikt hebben door te glasparelen. Deze steekt nu prachtig af tussen de verguldingen en de verzilverde delen.

De originele Ganschhorn, zoals deze de werkplaats binnenkwam.

Rood omcirkelde delen worden op verzoek van de klant verguld (foto van klant).

De Ganschhorn wordt uitelkaar gehaald.

Delen die niet mee doen in het glasparelproces worden zorgvuldig afgeplakt

Ventielen worden dichtgestopt.

Na glasparelen van de grote delen

Na glasparelen van de grote delen

Er is nu een mooie matte patina op de grote, niet-afgeplakte delen ontstaan.

Het eindresultaat

Het eindresultaat. De binnenkant van de beker is, samen met andere onderdelen opnieuw verguld.

Het eindresultaat