Onder saxofonisten kan het stemapparaat verdeeldheid zaaien. Helaas gebruiken velen dit waardevolle gereedschap verkeerd, waardoor het een extra bron van zorg wordt en uiteindelijk de productiviteit belemmert.

Laten we beginnen met een positieve noot: met een degelijke opstelling en een goed gehoor is het mogelijk om in tune te spelen op je saxofoon. Vooral wanneer je wordt begeleid door een backing track of andere muzikanten, wordt het stemmen een intuĆÆtieve vaardigheid naarmate saxofonisten ervaring opdoen. De flexibiliteit van de saxofoon met betrekking tot het stemmen stelt spelers in staat om elke noot precies vorm te geven, een vaardigheid die in de loop der tijd wordt ontwikkeld. Slecht stemmen resulteert vaak in onaangename geluiden, waardoor verschillen merkbaar worden. Er zijn echter nuttige oefen-hulpmiddelen beschikbaar om luistervaardigheden te verfijnen.

Nu, naar het stemapparaat. Hoewel onmiskenbaar nuttig, kan het enkele uitdagingen met zich meebrengen. Het scherm van het stemapparaat geeft visuele feedback, terwijl het geluid van de saxofoon akoestisch is. Uitsluitend focussen op de naald van het stemapparaat kan afleiden van het luisteren naar de toonhoogte van het instrument. Dit is een veelvoorkomend probleem voor beginners, die gestrest kunnen raken, het vertrouwen verliezen en hun vermeende onvermogen om in tune te spelen op de saxofoon of de stemming van de saxofoon de schuld geven. Bovendien ontbreekt bij het gebruik van een stemapparaat in een stille ruimte, hoewel ideaal voor nauwkeurigheid, een referentietoon. Deze setting is ongebruikelijk in typische muzikale contexten, wat bijdraagt aan mogelijke stress.

Zodra een speler ervaring en vertrouwen heeft opgebouwd, wordt het stemapparaat een waardevol hulpmiddel in hun oefenroutine op de saxofoon. Beginners moeten het echter voorzichtig gebruiken. Hier is een eenvoudige oefening om enkele van de zojuist genoemde problemen aan te pakken: begin met het spelen van een noot met een stemapparaat of een toongenerator-app, stem vervolgens die toon op je saxofoon af voordat je naar het standaard kijkt. Als de toon in tune is, kijk dan kort weg of sluit je ogen en speel dan het octaaf hoger en controleer je nauwkeurigheid door de het stemapparaat te controleren. Herhaal deze oefening over het bereik van de saxofoon. Deze oefening kan worden opgenomen in langzame toonpraktijksessies op de saxofoon en helpt bij het ontwikkelen van een sterke toon en gevoeligheid voor toonhoogte.

Deze methode is vooral handig voor het beheersen van de uitdagende sopraansaxofoon.

Goed om te weten! Saxofoons zijn niet gestemd op concerttoonhoogte. Vergeet niet om het het stemapparaat in te stellen op Bb of Eb voordat je gaat stemmen op de saxofoon, of houd rekening met het verschil van twee of drie halve tonen in naaldaflezingen.

Tegenwoordig zijn er ook prima apps voor je mobiele telefoon die je kunnen helpen met het stemmen van je saxofoon of om als oefeninghulp te gebruiken. De twee volgende apps raden wij aan: Cleartune, een ideale app wat door vele saxofonisten wordt gebruikt om hun saxofoon te stemmen. TE Tuner is een ideale oefenapp om je toonvastheid te trainen door middel van langen noten te blazen.