Hoewel de saxofoon misschien niet het eerste instrument is dat bij je opkomt als het gaat om klassieke muziek, is zijn aanwezigheid in genres als pop, rock en jazz onmiskenbaar. Sinds de uitvinding door Adolphe Sax in de jaren 1840 heeft de saxofoon zijn plaats gevonden in klassieke settings, met werken van gerenommeerde componisten zoals Hector Berlioz, Maurice Ravel en Sergei Rachmaninov. Ondanks dat het niet de status heeft bereikt die Sax aanvankelijk voor ogen had in het standaard orkesthoutblazersfamilie, bestaat er een uitgebreid repertoire van klassieke muziek op maat gemaakt voor de saxofoon, met jaarlijks nieuwe composities.

Klassieke saxofoon vereist een specifieke benadering van techniek en mondstukselectie. Klassieke spelers streven naar een zuiver, schoon en gefocust geluid met nauwkeurige intonatie over het bereik van het instrument. Dit wordt meestal bereikt met behulp van een mondstuk met een vlakke baffle, kleine kamer, smalle tipopening en een harde riet (ongeveer 3 tot 3,5 sterkte of hoger). In deze gids zal ik enkele bekende en minder bekende opties verkennen die geschikt zijn voor deze stijl.

SEL​​MER PARIS
Selmer Paris heeft een rijke erfenis in de saxofoonambacht, waarbij hun instrumenten en mondstukken worden geprefereerd door topprofessionals over de hele wereld. De “S80 C*” springt eruit als hun meest populaire model, met een vierkante kamer die bekend staat om zijn gemakkelijke respons en warme toon. De “S90”, qua ontwerp vergelijkbaar maar met een iets grotere vierkante kamer, biedt een verbeterde diepte aan het geluid, zij het met iets meer luchtstroom. De “Soloist”, bekend om zijn veelzijdigheid, heeft de iconische “hoefijzervormige” kamer en levert een levendige klankkwaliteit en uitstekende projectie, geschikt voor zowel klassieke als jazzcontexten. Het “Concept” mondstuk, dat traditioneel ronde kamerontwerp combineert met moderne verfijningen, biedt gemak van respons en een rijke toon. In samenwerking met Claude Delangle introduceerde Selmer Paris een baanbrekend hybride mondstuk dat eboniet en messing combineert, wat een levendig geluid en opmerkelijke projectie biedt en tegelijkertijd het comfort van hard rubber behoudt.

SEL​​MER PARIS KLASSIEKE MODELLEN
S80 – ALLE SAXOFOONS
S90 – SOPRAAN, ALTO, TENOR & BARITON
SOLOIST – ALTO & TENOR
CONCEPT – SOPRAAN, ALTO & TENOR
CLAUDE DELANGLE – ALTO

VANDOREN
Vandoren, een steunpilaar in de klassieke saxofoonwereld, biedt een scala aan mondstukken die speciaal zijn ontworpen voor klassiek spel, met traditionele ronde kamers. De “V5”, hun langstlopende klassieke mondstuk, levert een rijk en levendig geluid over verschillende facings, naadloos tussen klassieke en jazzstijlen. De “Optimum”, op maat gemaakt voor klassieke eisen, produceert een donkerder, gefocust geluid vergeleken met de “V5”. De nieuwste toevoeging, het “Profile”, biedt een balans tussen levendigheid en kleurrijkheid, met schone articulatie, respons en projectie.

VANDOREN KLASSIEKE MODELLEN
V5 – ALLE SAXOFOONS
OPTIMUM – SOPRAAN, ALTO, TENOR & BARITON
PROFILE – SOPRAAN & ALTO

D’ADDARIO RESERVE
Voortbouwend op het succes van het Reserve-klarinetmondstuk, introduceert D’Addario een model speciaal ontworpen voor klassieke saxofonisten. De “Reserve-serie”, met een ovale kamer, zorgt voor gemak van respons en een krachtige, donkere kern aan het geluid, gekoppeld aan dynamische flexibiliteit.

D’ADDARIO KLASSIEKE MODELLEN
RESERVE – ALTO & TENOR

RIETEN
Hoewel verschillende rietsnedes kunnen worden gebruikt voor klassiek spel, zijn bepaalde snedes specifiek ontworpen om een klassieke toon te ondersteunen, met dikkere harten en blanks voor een rijkere, donkerdere klank.

KLASSIEKE RIET AANBEVELINGEN
VANDOREN – TRADITIONEEL, V12 OF V21
D’ADDARIO – RESERVE OF HEMKE

Tot Slot,
Deze gids biedt een overzicht van de diverse opties va de drie grote merken die beschikbaar zijn voor klassieke saxofonisten. Voor meer gedetailleerde informatie over individuele stukken kunt u ons altijd bellen of mailen. Uiteindelijk is de beste manier om het juiste mondstuk te vinden door middel van praktijkervaring. Bezoek onze winkel in Vlissingen, waarin we u door het selectieproces zullen begeleiden.