deQuelery Irish Whistles

Bij deQuelery hebben we twee lijnen Irish Whistles of ook wel Tin Whistles ontworpen: de Standard Series en de Artist Series, beide als Low, Alto of High Whistle te koop. Als instap model hebben we de Standard Series Tin Whistle. Deze is als Low Whistle of als High Whistle verkrijgbaar in D. Kom gerust eens langs in ons atelier om de productie te bekijken of stuur ons een berichtje via WhatsApp of email ([email protected]).
Daarnaast hebben we in 2016 een speciale Trinity versie uitgebracht. Trinity is een worldbeat band bestaande uit 4 Nederlandse mannen. Hun mix van Zuid- Amerikaanse en Ierse folk met Afrikaanse beats en pop grooves creëert een spannende mix. Zanger/instrumentalist Elbert Smelt speelt op onze handgemaakte  Tin whistles. De Artist Series is een Tin whistle voor zowel beginnende en gevorderde fluitisten, waarvan het kopstuk is geproduceerd uit hard rubber. Als onze tin whistles zijn stembaar. De Artist Series tin whistle worden ook Sessie-Whistles genoemd vanwegen het volume wat deze whistle produceert. Ideaal voor op podia en in band settings.
Deze Irish Whistles Artist- Series hebben we meestal niet veel op voorraad vanwege de grote vraag naar deze whistle. De levertijd is dan ook ongeveer twee weken. Deze Irish Whistles kenmerken zich door een prachtig diep en warm geluid. Bovendien kunnen we altijd rekening houden met speciale wensen. Kom deze tin whistles eens proberen in ons atelier!

Standard Series Whistles

De Standard Series tin whistles is de instap-lijn van ons aanbod van Tin Whistles. De body is van slagvast, zwart ABS. Het ontwerp van het kopstuk is hetzelfde als van de Artist Serie, en is ons eigen ontwerp. Meer lezen hierover? Klik HIER.

Op de productpagina vindt je een geluidsfragment van de Standard Serie Low D.

De toongaten zijn met behulp van onze computergestuurde frees aangebracht. Daarna wordt de Whistle zorgvuldig geïntoneert.

Prijzen Standard Series

Artist Series Whistles

De Artist Series is een lijn met Low Whistles, Alto Whistles en High Whistles. De body is van aluminiun of carbon en het kopstuk bestaat uit hard-rubber. Het ontwerp is van onze eigen hand. Meer lezen hierover? Klik HIER.

Op de productpagina’s vindt je een geluidsfragmenten van de Artist Series.

De toongaten zijn met behulp van onze computergestuurde frees aangebracht. Daarna wordt de Whistle zorgvuldig geïntoneert. De afwerking bestaat uit het polijsten en het aanbrengen van de gravure. Artist Series worden stembaar uitgevoerd; kies de optie die je wil in het keuze-menu van het product.

Prijzen Artist Series

Dit is de Artist High Whistle in stembare uitvoering

Dit is de stembare Aluminium uitvoering van de Artist Alto Whistle

Dit is de stembare Aluminium uitvoering van de Artist Low Whistle

Dit is de stembare Carbon uitvoering van de Artist High Whistle

Dit is de stembare Carbon uitvoering van de Artist Alto Whistle

Dit is de stembare Carbon uitvoering van de Artist Low Whistle

De Artist Serie leent zich ook prima in een professionele setting, zo bewijst Sjoerd Visser, die de High Whistle Artist heeft gebruikt op het album SANCTUM van Frank van Essen. Hier zijn filmpje.

Het nummer waarop Sjoerd Visser is te horen op SANCTUM met de Brass Artist series High Whistle.

Soundbites

We kunnen ons voorstellen dat je graag wil horen hoe deze fluiten klinken.

Low Whistle

Hier is een track gebaseerd op de bekende Ierse traditional ‘The Butterfly’, ingespeeld op een deQuelery Low Whistle (D).  Pro Series Low Whistle: Jurjen de Quelerij. Strings arrangement: Ruud Roelofsen.

High Whistle

Hier een korte soundbite met onze Pro High Whistle. High Whistle: Jurjen de Quelerij. Strings arrangement: Ruud Roelofsen.

Over de Irish Whistle

De Ierse fluit, ook bekend als de tin whistle of penny whistle, is een eenvoudig maar opmerkelijk veelzijdig instrument dat diep geworteld is in de Ierse muzikale traditie. Vervaardigd uit metaal of hout, bestaat de fluit uit een mondstuk, een smalle cilindrische behuizing en vingeropeningen. Het ontwerp maakt een scala aan tonen en pitches mogelijk, waardoor het een geliefd instrument is in de traditionele Keltische muziek.

Historisch gezien traceert de Ierse fluit haar oorsprong naar oude fluiten gemaakt van bot of hout. Na verloop van tijd evolueerde het tot de tin whistle die we vandaag kennen. Deze evolutie bracht veranderingen in materialen en ontwerp met zich mee, wat leidde tot de ontwikkeling van verschillende soorten en maten fluiten.

Beroemd om zijn toegankelijkheid is de ierse fluit relatief eenvoudig te leren, waardoor het een ideaal startpunt is voor veel muzikanten. De eenvoud ervan verbergt het vermogen om sprookjesachtige melodieën voort te brengen die het gevoel van Ierland oproepen. Spelers maken vaak gebruik van een techniek genaamd “ornamenten” en “cross-fingering”, waarbij ze bepaalde vingeropeningen gedeeltelijk bedekken om subtiele variaties in toonhoogte en toon te bereiken, wat diepte en emotie aan de muziek toevoegt.

De Ierse fluit is een onmisbaar instrument in de Ierse volksmuziek, vaak te horen tijdens levendige sessies in pubs of bij meer formele optredens. Het kenmerkende, heldere geluid vult andere traditionele instrumenten aan zoals de viool, bodhrán (Ierse trommel) en uilleann pipes, en draagt bij aan het rijke palet van Keltische melodieën.

Buiten Ierland heeft de populariteit van de fluit zich wereldwijd verspreid en musiceert het muzikanten van verschillende genres. De aanpasbaarheid ervan stelt het in staat om muzikale grenzen te overschrijden en een plaats te vinden in volksmuziek, gospel, rock en zelfs hedendaagse popmuziek. Artiesten zoals The Chieftains en Enya hebben de etherische tonen ervan geïntegreerd in hun composities, waarbij ze de diverse mogelijkheden ervan laten zien.

Bovendien draagt de draagbaarheid van de fluit bij aan zijn aantrekkingskracht. Door zijn compacte formaat is het een handige reisgenoot voor muzikanten, waardoor ze moeiteloos de essentie van Ierse muziek naar een wereldwijd publiek kunnen brengen.

De charme van de Ierse fluit ligt niet alleen in zijn eenvoud en toegankelijkheid, maar ook in zijn vermogen om de zielvolle melodieën en levendige ritmes van de Ierse muzikale erfenis te vatten, terwijl het voortdurend resonantie vindt over verschillende culturen en muziekgenres wereldwijd.

Bezoek de whistle secties in onze shop om te ontdekken welke high whistles, alto whistles en low whistles wij allemaal zelf maken in onze werkplaats.