deQuelery Irish Whistles

Bij deQuelery hebben we drie lijnen Irish Whistles ontworpen: de Pro Series en de Artist Series, beide als Low of High Whistle te koop. Als instap model hebben we de Standard Series. Dit is een Low Whistle en alleen verkrijgbaar in D. De Pro Series hebben we de Keltische naam ‘Beannú’ meegegeven, wat ‘Groet’, of ‘Zegening’ betekent. Kom gerust eens langs in ons atelier om de productie te bekijken of stuur ons een berichtje via WhatsApp, Facebook of email ([email protected]).
Daarnaast hebben we in 2016 een speciale Trinity versie uitgebracht. Trinity is een worldbeat band bestaande uit 4 Nederlandse mannen. Hun mix van Zuid- Amerikaanse en Ierse folk met Afrikaanse beats en pop grooves creëert een spannende mix. Zanger/instrumentalist Elbert Smelt speelt op onze Pro Series whistles; deze lijn is net als alle andere whistles met de hand gemaakt en zijn van aluminium. De Artist Series is een whistle voor zowel beginnende en gevorderde fluitisten, waarvan het kopstuk is geproduceerd uit hard rubber. Beide lijnen zijn uitgevoerd met een stembare body.
Deze Irish Whistles Artist- en Pro Series hebben we meestal niet op voorraad. De levertijd is dan ook twee weken. Deze Whistles kenmerken zich door een prachtig diep en warm geluid. Bovendien kunnen we altijd rekening houden met speciale wensen. Kom deze whistles eens proberen in ons atelier!
Naast Irish Whistles produceren we ook fluiten. Zo hebben we de Irish Flute en de Irish Recorder.

Opties voor en customizing van deQuelery Irish Whistles

Het is mogelijk losse body’s te bestellen voor onze Whistles. Zo kun je meerdere body’s gebruiken, of van een Artist kopstuk naar een Pro kopstuk gaan. Vraag ons naar de mogelijkheden, omdat niet alle mondstukken op alle body’s passen! Intussen zijn we ook messing, carbon en cocobolo als materialen zijn gebruiken.

Ook maken we graag custom whistles voor je; zo zijn onze Irish Whistles ook verkrijgbaar als ‘Alto’, of met een zogenaamde ‘big bore’ body. Deze body’s hebben een iets grotere diameter en klinken hierdoor warmer dan de gangbare diameter. Op de ‘D’ toonsoort modellen is een extra toongat voor ‘C’ of ‘C#’ mogelijk.

Standard Series Low Whistle

De Standard Series is instap-lijn van onze Low Whistle. De body is van slagvast, zwart ABS. Het ontwerp van het kopstuk is hetzelfde als van de Artist Serie, en is ons eigen ontwerp. Meer lezen hierover? Klik HIER.

Op de productpagina vindt je een geluidsfragment van de Standard Serie Low D.

De toongaten zijn met behulp van onze computergestuurde frees aangebracht. Daarna wordt de Whistle zorgvuldig geïntoneert.

Prijzen Standard Series

Low Whistle: €75

Stemmingen: D

Artist Series Whistles

De Artist Series is een lijn met Low Whistles, High Whistles en Alto Whistles. De body is van aluminium, en het kopstuk bestaat uit hard-rubber. Het ontwerp is van onze eigen hand. Meer lezen hierover? Klik HIER.

Op de productpagina’s vindt je een geluidsfragmenten van de Artist Series.

De toongaten zijn met behulp van onze computergestuurde frees aangebracht. Daarna wordt de Whistle zorgvuldig geïntoneert. De afwerking bestaat uit het polijsten en het aanbrengen van de gravure. Artist Series kunnen stembaar worden uitgevoerd; kies de optie die je wil in het keuze-menu van het product.

Prijzen Artist Series

High Whistle:

Stemmingen: E, Eb, D, C, Bb.

Loss body’s verkrijgbaar.

Alto Whistle:

Deze whistle zit kwa stemming ongeveer een octaaf onder de High Whistle en heeft een grotere boring. Alleen verkrijgbaar op bestelling.

Stemmingen: B, Bb, F, A, G.

Low Whistle:

Stemmingen: C, D, Eb, E.

Losse body’s verkrijgbaar.

Dit is de stembare uitvoering van de Artist Low Whistle

Dit is de Artist High Whistle in stembare uitvoering

Dit is de niet-stembare versie van een nieuwe generatie whistles, vandaar de toevoeging ‘NG’

De Artist Serie leent zich ook prima in een professionele setting, zo bewijst Sjoerd Visser, die de High Whistle Artist heeft gebruikt op het album SANCTUM van Frank van Essen. Hier zijn filmpje.

Het nummer waarop Sjoerd Visser is te horen op SANCTUM met de High Whistle Artist.

Prijzen Pro Series

High Whistle: €200

Stemmingen: E, Eb, D, C, Bb. Eventueel is de D-stemming verkrijgbaar met een extra lage C# of C (meerprijs €20).

Losse body: € 60 (derde en volgende body € 50). Eventueel is de D-stemming verkrijgbaar met een extra lage C# of C (meerprijs €20).

Alto Whistle: €220

Deze whistle zit kwa stemming ongeveer een octaaf onder de High Whistle maar heeft een grotere diameter. Alleen verkrijgbaar op bestelling.

Stemmingen: B, Bb, F, A, G. Losse body: € 70 (derde en volgende body € 60)

Low Whistle: €250

Stemmingen: F, Eb, E, D, C. Losse body: € 100 (derde en volgende body € 80)

Pro Series zijn altijd stembaar uitgevoerd.

Het maken van een Irish Whistle

Op onderstaande video kun je zien wat er komt kijken bij het maken van een Irish Whistle. Tegenwoordig maken we de toongaten vrijwel allemaal met de computer.

Soundbites

We kunnen ons voorstellen dat je graag wil horen hoe deze fluiten klinken.

Low Whistle

Hier is een track gebaseerd op de bekende Ierse traditional ‘The Butterfly’, ingespeeld op een deQuelery Low Whistle (D).  Pro Series Low Whistle: Jurjen de Quelerij. Strings arrangement: Ruud Roelofsen.

High Whistle

Hier een korte soundbite met onze Pro High Whistle. High Whistle: Jurjen de Quelerij. Strings arrangement: Ruud Roelofsen.

 

Hoe bespeel je een Irish Whistle – lessenserie

Deze eerste introductie-les helpt je om Irish Whistle onder de knie te krijgen. We zullen na deze les een hele serie lessen online zetten, en degene die een Irish Whistle bij ons koopt krijgt de eerste vijf lessen gratis!

Tiny Tunes App voor beginnende spelers

T3 is een app voor Windows 10 met 6 van Tims Tiny Tunes (Tim Welvaars) en de backing tracks in verschillende stijlen en voor verschillende instrumenten – waaronder de Irish Whistle – in eenvoudige vingerzetting-notatie die begrijpelijk is voor iedereen. Klik hieronder om T3 te installeren.