Customizing bij deQuelery Wind Instruments

We krijgen de laatste tijd veel vragen over de mogelijkheden om je instrument te laten customisen. Hoewel dat een heel ruim begrip is, willen we toch wat projecten laten zien, zodat je een beeld krijgt van de mogelijkheden. Zaken als je instrument opnieuw laten spuiten, glas-parelen (matteren) of delen opnieuw vergulden of laten verouderen liggen natuurlijk het meest voor de hand. Maar wij passen ook instrumenten aan voor mensen met een handicap die toch hun instrument willen blijven bespelen.

Op deze pagina willen we graag wat voorbeelden laten zien. Kwa prijzen kunnen we moeilijk een inschatting geven zonder te weten wat je precies wil. Informeer daarom bij ons naar de mogelijkheden en stuur foto’s van je instrument op ([email protected])! Vaak is een combinatie met een onderhoudsbeurt aan te raden, omdat het instrument vaak sowieso al uit elkaar moet.

Klik op de afbeeldingen om een grotere weergave te bekijken. Het kan even duren voordat alle afbeeldingen geladen zijn. Bij meerdere afbeeldingen kun je de pijltjes aan weerskanten van de carrousel gebruiken.

Deze Pheaton trompet werd eerst ontlakt, schoongemaakt en gereinigd. De deukjes werden er uitgehaald, en het instrument kreeg een geborsteld effect. Daarna werd het grondig ontvet vóór het een blanke laklaag kreeg.

Een serie foto’s van een nieuwe lakbeurt; het instrument wordt (gedeeltelijk) uit elkaar gehaald, schoongemaakt, gerepareerd waar nodig, gepolijst, gaten worden afgetapet, en het hele instrument wordt opnieuw ontvet.

Een voorbeeld van bruineren of verouderen is deze combi van Inderbinen Bugel en Harrelson trompet. Helaas geen foto’s van vóór de behandeling, maar dit is het resultaat.

Hier hebben we een ventielgeleider, getekend, ontworpen en geprint in een soort nylon. Natuurlijk kan de kleur variëren…

Bij deze Yamaha Altsaxofoon zijn verschillende lagen gebruikt: grondering, zwarte lak, een transparante laag, een laag gouden sparkle en als laatste weer een transparante laag, waarbij bepaalde delen afgeplakt zijn. Vrij veel werk is het weer lakvrij krijgen van de veer-naalden, aspunten en alle schroefdraad-verbindingen.

Deze Buffet Crampon Alt werd flink onderhanden genomen door ons; volledig ontlakt, schoongemaakt, (voorzichtig) gepolijst en daarna voorzien van een nieuwe blanke laklaag. Diepere sporen hebben we niet weg-gepolijst, uit respect voor het instrument. Hier en daar hebben we putjes en krassen laten zitten om niet teveel materiaal weg te nemen op cruciale plekken; het karakter van het instrument is nu eenmaal belangrijker dan het uiterlijk.

Deze Yamaha YTR-6335RC trompet werd voor een klant onder handen genomen; de lead pipe, de buitenkant van de beker en andere onderdelen werden ge-glaspareld. De binnenkant van de beker werd afgeplakt. Verder kreeg de lead pipe een Q-mass aangemeten (deze zorgt voor meer projectie en makkelijker aanspreken in het hoog door akoestische demping). Daarna werd op de einddop van het derde ventiel een massa verzwaring toegepast. Als laatste kreeg de trompet een beschermende twee-componenten transparante lak. De eerste foto is van vlak voor de het behandelen, nog met de originele lak.

Hieronder vindt u diverse foto’s van vele andere customize projecten die we gedaan hebben voor onze klanten.