We hebben een overzicht gemaakt van de diverse rietsterktes voor klarinet rieten en saxofoon rieten.

In dit overzicht vindt u de meest voorkomende merken als: Vandoren, Rico, D’addario, Legere, LaVoz, Hemke, Venn en Plasticcover.

Rietsterktes vergelijken

Bij het vergelijken van rietsterktes voor saxofoon en klarinet is het essentieel om de unieke vereisten van elk instrument te begrijpen.  

Rietsterkte verwijst naar de stijfheid van het riet en heeft een aanzienlijke invloed op het geluid en de bespeelbaarheid van zowel de saxofoons als de klarinetten. 

De “sterkte” van een saxofoon- of klarinetriet wordt niet bepaald door de dikte van het materiaal, maar door de buigweerstand van het riet. Tijdens de productie van saxofoon rieten en klarinet rieten, wordt de sterkte van het riet vastgesteld zodra het riet volledig is afgewerkt. Elk individueel riet ondergaat metingen, waarbij aan de hand van een vooraf bepaalde buigweerstand een specifieke sterkte wordt toegekend. Deze sterkte wordt vervolgens op het riet gezet. Het is dus niet mogelijk om van tevoren de sterkte van een saxofoon- of klarinetriet te voorspellen. Wat wel vaak gezegd kan worden is dat rieten die vervaardigd zijn uit de onderkant van de riet-stengel vaak stijver zijn.

Omdat rieten natuurproducten zijn, kunnen rieten uit hetzelfde doosje onderling variëren in sterkte. Daarom moeten de tabel worden beschouwd als een indicatie van vergelijkbare rietsterkte. Ontdek de ideale rietensterkte voor jouw saxofoon of klarinet met behulp van onze handige tabel. De tabel blijven we telkens updaten met nieuwe merken of bijgestelde rietsterktes vanuit de fabrikanten.

Saxofoons en klarinetten hebben verschillende mondstukken en embouchuretechnieken, wat betekent dat de ideale rietsterkte varieert tussen deze instrumenten en dus ook heel persoonlijk is. Over het algemeen hebben klarinetten zachtere rieten nodig dan saxofoons vanwege het kleinere mondstuk en kleinere tipopening. Klarinettisten gebruiken vaak rieten met een lagere rietsterkte (bijvoorbeeld 2 of 2.5) in vergelijking met saxofonisten die mogelijk beginnen met sterkere rieten (bijvoorbeeld 2.5 of 3). Beginnende saxofonisten gebruiken in het begin vaak rietsterktes van 1.5 of 2. 

Bij het kiezen van de juiste rietsterkte moeten muzikanten rekening houden met persoonlijke voorkeuren, speelstijl en ervaring. Beginners hebben vaak baat bij lichtere rieten om gemakkelijker geluid te produceren, terwijl gevorderde spelers de voorkeur kunnen geven aan zwaardere rieten voor meer controle en expressiviteit. 

Het is belangrijk om op te merken dat rietsterktes van verschillende fabrikanten kunnen variëren, zoals je in bovenstaand schema kunt zien. Het is dus raadzaam om verschillende merken en sterktes uit te proberen om te ontdekken welke het beste past bij het gewenste geluid en speelcomfort. Daarom verkopen wij ook rieten per stuk, zodat je niet meteen een heel doosje van riet moet kopen om rieten te proberen.  

Uiteindelijk is het kiezen van de juiste rietsterkte een persoonlijke en experimentele reis voor elke muzikant, waarbij factoren als embouchure, instrumenttype, mondstuk type en muzikale doelen een rol spelen. 

Tips voor het kiezen van saxofoon- of klarinetrieten voor beginners. 

Als je nieuw bent op saxofoon en of klarinet en niet weet waar te beginnen, dan zijn de Vandoren Traditional rieten altijd een uitstekende keuze. Rietsterkte 2 is dan de meest slimme keuze om mee te starten. 

Het voordeel van onze webshop is dan ook dat als je nog met de zoektocht bezig bent, dat je gewoon rieten per stuk kan bestellen in onze webshop en niet meteen een heel doosje hoeft te kopen. 

Opmerkelijk is dat het merendeel van zowel beginnende als ervaren saxofonisten gebruikmaakt van Vandoren saxofoon rieten en klarinet rieten. Natuurlijk zijn er ook saxofnisten die op andere merken spelen maar als je twijfelt, kies dan gewoon voor Vandoren Traditional, het blauwe doosje. Deze rieten zijn vrijwel altijd een goede match. Rietsterkte 2 is ideaal, maar voor jonge beginners kan soms rietsterkte 1,5 beter werken.  

Hoewel er talloze merken saxofoon- en klarinetrieten zijn, zijn er slechts enkele producenten van saxofoonrieten. Sommige fabrikanten produceren verschillende merken. Vandoren en D’Addario Woodwinds zijn de twee grootste producenten wereldwijd. Rigotti is ook een producent van rieten en produceren ook voor andere merken zoals Roberto’s Winds en Better Sax reeds. 

Er zijn verschillende snijwijzen voor saxofoonrieten. We kunnen ze in twee groepen verdelen, met betrekking tot het geslepen deel. Het Filed en Unfiled riet. Daarover hebben we een mooi artikel geschreven in onze kennisbank op de site. 

Rieten kunnen verschillende afwerkingen hebben: 

  1. Rieten met een dikker midden en een dunne tip zijn stijver bij het aanspreken, vergen meer ademsteun en voelen steviger in de mond. Ze produceren een heldere, kernachtige toon zonder veel bijgeluiden. Deze rieten, zoals Vandoren Taditional en V12, Rico en D’addario Reserve, worden vooral door beginners en in de klassieke muziek gebruikt. Vandoren Traditional (het blauwe doosje) in de rietsterktes 1,5-2 of 2,5 wordt sterk aanbevolen voor beginners. Vandoren heeft nu ook de Juno rieten die ideaal zijn voor beginnende saxofonisten of klarinettisten.
  2. Rieten met een dun midden en een dikke tip spreken juist heel gemakkelijk aan, vragen weinig ademsteun bij een klassieke embouchure en voelen soepel in de mond. Ze zijn ontworpen voor een volle klank met wat ruis, en kunnen gemakkelijk kleurrijk spelen. Dit type, zoals Vandoren Java groen, Java rood en V16, Rico Royal, D’addario Jazz Select, Hemke en Lavoz, laat lage tonen gemakkelijker klinken, maar vereist meer precisie voor hoge tonen.

De laatste jaren zijn kunststof rieten, zoals Legere, Fiberreed, Vandoren VK en Venn, van uitstekende kwaliteit geworden en erg populair. Deze bieden zowel een lange levensduur als bestendigheid tegen vocht. Het grote voordeel is dat ze niet eerst ingespeeld moeten worden en het meteen doen. Kunststof rieten zijn wel, in verhouding, duurder dan de normale rieten maar gaan wel lang mee.