Wat is refacing?
Refacing van mondstukken is het wijzigen of corrigeren het ‘aanzicht’ van het mondstuk aan de kant waar het riet zit. Het gaat dan vooral om de volgende zaken:
- aanpassen van de kromming (curve)
- aanpassen van de ‘rails’
- aanpassen van de kamer
- aanpassen van de tipopening
- aanpassen van de baffle
In zijn algemeenheid geldt dat refacen wel degelijk verschil maakt voor je geluid. Door het aanpassen van de lengte van de facing kunnen lage of hoge tonen in balans worden gebracht. Bij ernstige slijtage of schade kan, afhankelijk van het materiaal, een reparatie soms onmogelijk zijn. Maar ook bij nieuwe mondstukken zitten er vaak kleine oneffenheden; geen mondstuk is ook gelijk. Dat komt omdat de leveranciers eenvoudig weg de tijd niet hebben om elk mondstuk met de hand zodanig bij te werken dat de curve precies hetzelfde is als alle andere. Het zou mondstukken ook heel veel duurder maken!
Bij een refacing moet zeer nauwkeurig gewerkt worden. Vaak gaat het om tienden van een millimeter. Het kan dus zijn dat bij het refacen de klant meerdere keren gevraagd wordt om het mondstuk eerst te testen voordat een vervolgstap wordt gedaan. Dit om al te grote verschillen in aanspreekbaarheid, tegendruk en klank te voorkomen.
We hebben een uitgebreide database met vrijwel alle mogelijke curves en andere gegevens van allerhande mondstukken. Wat we niet kunnen is op bestelling een bepaalde sound creëren. Het komt echt neer op een bepaald gevoel, waarbij de klant slechts kan omschrijven wat hij of zij wil, en we af moeten gaan op die omschrijving.
Voorbeeld van hoe een curve van een mondstuk in een grafiek wordt gezet en bepaalde asymmetrie laat zien op verschillende punten.
Wat kost het refacen van mondstukken?
Het refacen van een mondstuk is afhankelijk van het materiaal en de toestand van het mondstuk. Voor eboniet en houten mondstukken rekenen we € 80,-. Voor metalen mondstukken geldt een tarief van € 95,-.
Waarom verschillen de prijzen van mondstukken zo sterk?
De prijs van het mondstuk wordt natuurlijk voor een groot deel bepaald door het gebruikte materiaal; eboniet kost nu eenmaal vele malen minder dan zilver bijvoorbeeld. Daarnaast is de tijd die het maken van een mondstuk kost, een belangrijke andere factor. Vaak worden mondstukken niet meer met de hand nabewerkt, getest en nog eens bewerkt. Hier is de facing bepalend. Deze nabewerking is vrij kostbaar. Onze mondstukken worden met de hand gemaakt en altijd wordt hierbij de facing met de hand opgezet en (na)bewerkt. Dit maakt ze niet goedkoop, maar kwalitatief wel superieur. Mocht u voor of na aankoop een wijziging willen laten doorvoeren, dan kan dat bij ons altijd!
Geef een reactie