In de wereld van muziekinstrumenten staat innovatie vaak centraal, waarbij tradities worden hervormd en grenzen worden verlegd. Iets wat we bij deQuelery Windinstruments al vele jaren met passie doen. Innovatie!
Een dergelijke innovatie die de laatste tijd veel aandacht trekt in de wereld van houtblaasinstrumenten is die van 3D-geprinte mondstukken. In dit geval klarinet mondstukken.
Al heel wat jaren zijn we bezig met het maken en ontwerpen saxofoon mondstukken in combinatie met 3D-printen. Het klarinet mondstuk ontbrak nog in ons assortiment. Steeds vaker kregen we de vraag of we ook klarinet mondstuk maakte. Zeker ook omdat we in combinatie met onze klarinet tonnetjes en onze Duduk adapter nog een missing link hadden. Op de achtergrond hadden we al wat proefmodellen gemaakt, echter waren we daar nog niet helemaal tevreden over. Dit prototype mondstuk is veelbelovend en gaan we nog verfijnen voordat we het in productie nemen.
Traditioneel werden klarinet mondstukken vervaardigd uit hard rubber (eboniet), met kleine variaties in ontwerp om verschillende speelstijlen en voorkeuren te accommoderen. Echter, het productieproces van deze mondstukken omvat vaak vormgevingstechnieken die de mate van maatwerk beperken die beschikbaar is voor musici. Deze beperking heeft ons geleid tot een zoektocht naar alternatieve methoden die een grotere flexibiliteit en controle bieden over het eindproduct.
Daar komt de 3D-printtechnologie in beeld, een gamechanger in de wereld van productie. Met de mogelijkheid om laag voor laag ingewikkelde vormen en structuren te creëren, opent 3D-printen een wereld van mogelijkheden voor het ontwerpen van op maat gemaakte klarinet mondstukken die zijn afgestemd op de unieke behoeften van individuele spelers. Van het aanpassen van de interne dimensies tot het verfijnen van de facing curve, elk aspect van het mondstuk kan nauwkeurig worden gekalibreerd om het gewenste geluid en de gewenste respons te bereiken. Daarnaast blijft een stukje ambacht en handwerk altijd aanwezig in het vervaardigen van deze mondstukken. Het vlakken van de tafel en het nauwkeurig vormen van de facing curve doen we bij deQuelery Windsinstruments altijd met de hand.
Een van de belangrijkste voordelen van 3D-geprinte klarinet mondstukken ligt in hun vermogen om de akoestiek te optimaliseren. Door geavanceerde technieken te benutten, kunnen we de interne geometrie van het mondstuk verfijnen om de resonantie, projectie en tonale helderheid te verbeteren. Wij noemen dit ook wel “digitale vrijheid”. Dit niveau van optimalisatie is eenvoudigweg onbereikbaar met traditionele productiemethoden, waarbij het vormgevingsproces beperkter is.
Bovendien biedt 3D-printen ongeëvenaarde consistentie en herhaalbaarheid. Elk mondstuk kan worden gereproduceerd met een nauwkeurigheid op micronniveau, wat zorgt voor uniformiteit over meerdere exemplaren.
Hoewel 3D-geprinte klarinet mondstukken een aanzienlijke vooruitgang betekenen in de wereld van houtblaasinstrumenten, zijn er ook uitdagingen. Een van de belangrijkste zorgen is het materiaal dat wordt gebruikt voor het printen en de invloed ervan op de geluidskwaliteit en duurzaamheid. Hoewel materialen zoals nylon en hars uitstekende flexibiliteit en precisie bieden, kunnen ze niet dezelfde akoestische eigenschappen hebben als traditioneel hard rubber of kristal. Bij ons productieproces werken we altijd met hoogwaardig en duurzaam materiaal om de mondstukken te maken. Daarbij letten we nauwkeurig op tonaliteit van het mondstuk.
Geef een reactie