De Jazzophon
De Jazzophon is een bijna vergeten instrument, een trompet in de vorm van een saxofoon met twee bekers. De ene beker klinkt als een normale trompet, de andere als een gedempte trompet. In een opname van 3 juli 2011 laat Scott Robinson de mogelijkheden van het instrument zien. . De Jazzophon is in de jaren twintig uitgevonden als goedkoop alternatief voor de toen zeer populaire saxofoon. De Jazzophon wordt bespeeld met een trompet-mondstuk en heeft de drie reguliere trompetventielen plus één ventiel ondersteboven. Bij het naar beneden drukken schakelt dat extra ventiel tussen de twee bekers, waarvan er één een ingebouwde wah-wah-demper heeft. De Jazzophon was geen succes, net als de Normaphone en vele andere nieuw uitgevonden saxofoonachtige instrumenten uit die periode. (bron: Brasspedia)
Met dank aan Jos Weeland, die het instrument ter beschikking stelde voor deze opname. Bas Duister, lid van het Nederlands Blazers Ensemble bespeelt het instrument in de nu volgende video.
Achtergrond-info
De wortels van de Jazzophon liggen in het gebied van Graslitz in Bohemen en Markneukirchen in het Saksische Vogtland, een gebied dat jarenlang de muziekwinkel van de wereld was. Deze regio heette de Musikwinkel. Bohemen en Saksen waren, op een korte pauze na, rond de Tweede Wereldoorlog, onderdeel van verschillende landen / rijken. Er waren echter nauwe banden. Vluchtelingen uit de Graslitz-regio begonnen in de 17e eeuw in Markneukirchen met het produceren van muziekinstrumenten nadat ze gedwongen waren het recatholiserende Bohemen te verlaten. Ze begonnen met violen en gitaren en cithers, houtblazers, mondharmonica’s tot bijna elk orkestinstrument werd gemaakt in deze regio. Aan het begin van de 20e eeuw hadden de instrumenten uit de Musikwinkel-regio een aandeel van 50 procent op de wereldmarkt, waarbij Graslitz een toonaangevende producent van blaasinstrumenten was. . Instrumenten en onderdelen kwamen uit fabrieken (voornamelijk Graslitz), ateliers of werden zelfgemaakt en verhandeld over de hele wereld. Van 1893 tot 1916 werden er zelfs was een Amerikaans consulaat-generaal vertegenwoordigd in Markneukirchen In die tijd was Markneukirchen ongeveer de rijkste stad van Duitsland, waarbij de groothandelaren de miljonairs waren in plaats van de instrumentenmakers. (bron: Brasspedia)
Leave A Comment