Deze Selmer Tenorsaxofoon werd ons atelier binnengebracht voor een onderhoudsbeurt. Bij inspectie van de sax bleek dat het octaaf-mechanisme vrij stroef liep. Ook de G-klep liep zwaar. Bij het demonteren van het octaaf-mechanisme bleek dat er op twee plaatsen met een krimpkous geprobeerd was de reparatie uit te voeren; één krimpkous in het asje zelf (om de speling op te heffen), en één om de bovenste van de ovaal-vormige uiteinden te repareren. Daarin was de vorige reparateur misschien geslaagd, maar wel door voor de minst elegante oplossing te keizen en hier niet de moeite voor te nemen, dit alles dus ten kostte van de bespeelbaarheid!

Hieronder een foto-verslag van de reparatie in ons atelier.

De oude situatie; bij een eerdere reparatie is een krimpkous is gebruikt om de speling op te heffen.

Zo ziet de nieuwe arm er uit, inclusief twee nieuwe ovaal-vormige uiteinden. Een nieuw pasbusje zorgt dat de as van de rocker-arm precies past en spelingsvrij is.

De oude ovaal-vormige uiteinden en de nieuwe (gemonteerd); ook hier was bij een eerdere reparatie een krimpkous met opvulling gebruikt om het kapotte ovaal-vormige uiteinde (losliggend onder de nieuwe as op de foto) te ‘repareren’.

Hier een detailfoto van het nieuw gemaakte busje wat nu precies in de (eerder dus te grote) opening van de as past.

De nieuwe as wordt gemonteerd. Hier is te zien dat de nieuwe as met de twee ovaal-vormige uiteinden precies in het (nog niet volledig gemonteerde) mechanisme past.

Het busje zit hier in de rocker-arm. Dit past nu precies op de as waar de 1e octaafklep op zit.

 

Een nieuw (zwart-kleurig) krimpkousje zorgt voor een spelings-vrije en geruisloze overbrenging.

Hier nogmaals de nieuwe as.

Bovenaanzicht waarbij goed te zien is dat de as op z’n plaats zit. Ook is goed te zien dat aan de bovenkant van het ovaal-vormige uiteinde een inkeping zit. Hier omheen zit een krimpkousje voor een goede ‘zit’ en een geluidloze bediening.