S 70 L HH Sopraan saxofoon mondstuk ontwerp

Het S70L HH mondstuk, zoals dit project heet, staat voor Sopraan – tip 70Large chamber – High baffle Helix throat (tja, soms ontbreekt het wel eens aan inspiratie voor namen…). Bij sopraan-mondstukken zijn extra kleine kamers tegenwoordig de norm om zowel een donker als helder geluid te krijgen. Dit heeft te maken met het feit dat de kamer, in tegenstelling to bij alt- of tenor modellen, minder bijdraagt aan de uiteindelijke klank, en wel om twee redenen:

1. De halskurk is vrij groot op een sopraansaxofoon. Het is niet zo dat het mondstuk daardoor een extra kleine kamer heeft, maar meer dat het mondstuk wel een grote boring moet hebben voor de – in verhouding – grote halskurk op een sopraansaxofoon.
2. Het geluid in het sopraanmondstuk wordt meer in de ‘throat’ van het mondstuk gemaakt dan in de kamer.

De ‘throat’ van het sopraan mondstuk heeft eigenlijk net zoveel invloed op de klank als de kamer in alt-, tenor- en bariton mondstukken.

Het sopraan mondstuk is dus bijzonder omdat het anders reageert op veranderingen in kamer en throat dan een alt- of tenor-mondstuk. Het gaat hier om een subtiele balans, samen met de vorm van de baffle. De baffle is een verlaging van het ‘plafond’ van het mondstuk (ookal noemt men dit eerder een ‘hoge’ baffle), en kan verschillende contouren hebben. De baffle is belangrijk, omdat het geluid daar het eerst mee in aanraking komt in het mondstuk; het heeft daarom een groot aandeel in het totaalgeluid en de projectie van een mondstuk. In onderstaande video laten we zien hoe we eenvoudig de baffle kunnen veranderen in ons ontwerp programma. Het oorspronkelijke ontwerp noemt men ook wel een step-baffle, wat voor een helder geluid zorgt in het mondstuk. In de video laten we een paar exotische contouren zien om aan te tonen dat allerlei vormen mogelijk zijn.

Het maken van een prototype gebeurt met behulp van de 3D printer. Een speciaal materiaal wat de eigenschap heeft van ABS en de hardheid van giethars wordt gebruikt om het model te printen. Zo kunnen we snel veranderingen aanbrengen waar nodig, nieuwe ideeën snel doorvoeren om deze vervolgens weer te testen.