Je hebt waarschijnlijk ons artikel: “Customizing, ontlakken, agen en opnieuw lakken van je instrument” al gelezen. Deze keer wilden wat langer stilstaan bij het opnieuw laten lakken van je instrument.

Stap 1: is bij ons altijd: overleg. Wat wil je met je instrument, waar moet je rekening mee houden, wat kan wel en wat kan er niet. En niet onbelangrijk: wat zijn de kosten en hoe lang gaat het duren? Moeten er delen opnieuw verguld of verzilverd worden, of wil je het instrument laten bruineren?

Het is het makkelijkst als je kunt langs komen met je instrument. Natuurlijk lukt dat niet altijd, en dan is van belang om goeie foto’s en informatie te sturen; is het instrument origineel, is dit de eerste keer dat het instrument gelakt wordt, moeten er nog deukjes uit bijvoorbeeld, maak hier dan ook foto’s van, eventueel met een liniaal erbij, die ook op de foto staat.

Stap 2: een realistische planning. We gaan actuele doorlooptijden voor je nakijken en maken vervolgens een planning. Het instrument moet sowieso uit elkaar, dus misschien is het handig om een beurt te plannen. Meestal ben je je instrument toch wel een week kwijt bij alleen lakken. Met onderhoud erbij kan dit langer duren.

Stap 3: is de uitvoering. Het instrument gaat uit elkaar en het ontlakken kan beginnen. Hierbij gebruiken we biologisch afbreekbare afbijt. Het effect ervan laat vaak wat op zich wachten, en soms moet er een tweede of derde poging gedaan worden om echt alle oude lak(lagen) er af te krijgen.

Hieronder wat foto’s van een deQuelery Baritonsaxofoon die de klant toch wilde laten spuiten in zijdeglans.

Na het grondig ontvetten zijn de diverse onderdelen klaar om gespoten te worden

Direct na het spuiten van de zijde-glans lak

Vóór…

Na

Na

Na

Na

Het instrument weer compleet en speelklaar