In de studio van Hilversound kregen we bezoek van Boris van der Lek, bekend van onder andere De Deelderiers, Golden Earring en Tough Tenors (opgericht door Hans Dulfer).

Boris probeerde enkele modellen uit. Hier een (ingekort) verslag:

Boris van der Lek deQuelery Tenor

Ik vond het een leuke middag en ik kijk met veel plezier uit naar de Custom deQuelery saxofoon die je  voor me gaat bouwen! Hierbij een kort verhaal over mijn bevindingen over de saxofoons waar ik gisteren op heb mogen spelen.

Nadat ik een advertentie had gelezen over een nieuw Nederlands saxofoonmerk heb ik direkt een afspraak proberen te regelen met de man achter de naam deQuelery saxofoons…Jurjen de Quelerij.
En zonder veel gedoe hebben we een afspraak in Hilversum gemaakt (10 juni 2014) in een opname studio waar David Liebman een opname-sessie aan het voorbereiden was. 

DSC01922In een naastgelegen ruimte heb ik een Custom Satin Silver Tenor en een Pro Goudlak Tenor met roodkoperen (custom) nek uitgeprobeerd. Ik schuif mijn mondstuk op het zilveren exemplaar en ik speel wat noten. Hard en modern (Rock en/of Fusion) is mijn ervaring met de zilveren sax. Niet mijn stijl maar absoluut een goede saxofoon!

De Pro Tenor saxofoon in goudlak met custom nek blijkt het prototype van Jurjen zelf te zijn en heeft dan ook serienummer 1101 (11 staat voor jaartal en 01 staat voor nummer één). Na een paar noten te hebben gespeeld onstaat er een soort resonantie in de ruimte waar we ons bevinden; een mooi breed geluid en zuiver in het hoog. Ook de toptones vliegen eruit alsof het geen moeite kost.
Dat ik niet de enige ben die blij wordt van deze saxofoon blijkt als Dave
Liebman binnenkomt en mij bijzonder vriendelijk begroet en zijn Custom Tenor saxofoon aan mij geeft om het verschil te laten zien en horen. Werkelijk een pracht instrument; zijn deQuelery Custom Tenor saxofoon is uitgevoerd in Raw Brass body en Satin Silver beker, maar geen gravures (Dave is niet zo’n blingman, terwijl ik net een ekster ben; als het maar glimt…).
De uitvoering en het custom aspect is nou juist wat deze saxofoon zo uniek maakt! En dan te bedenken dat dit alles in Nederland gebeurt!
Ik denk ook dat we (saxofonisten) eindelijk een paar stappen kunnen gaan maken op basis van deze saxofoons.

Boris van der Lek

This post is also available in: Engels