Het verouderen van messing muziekinstrumeten

Het verouderen van metaal, en in dit geval messing, is een manier om een instrument te verfraaien. Sommige muzikanten beweren zelfs dat de klank er door verandert… De meeste fabrikanten passen air-brush toe om een instrument ouder te laten lijken Dit scheelt natuurlijk wel heel veel tijd (en dus geld), maar helaas wordt het instrument daar lelijker van over tijd, omdat de verf af gaat bladderen. Bij het handmatig verouderen komt er een mooie patina op het instrument, die een natuurlijk verloop heeft door de jaren heen. Dit komt doordat op plekken waar het instrument veel wordt opgepakt en aangeraakt, de donkere verkleuring langzaam minder wordt waardoor het instrument veel meer gaat leven. Hier een video hoe het één en ander in z’n werk gaat.

In deze video is goed te zien dat de binnenkant van de beker is afgeplakt. Zo blijft de originele kleur behouden, wat een mooi contrast geeft. De binnenkant van de beker kan daarna ook verguld of verzilverd worden.

Klik op de foto’s voor een grotere afbeelding.

Veredelen

Na het verouderen zijn we aan de slag gegaan met de binnenkant van de beker. Deze hebben we verguld met behulp van een goudoplossing, zodat het contrast tussen de verouderde buitenkant en de binnenkant van de beker nog mooier tot uiting komt? Ook geinspireerd geraakt en wil je je instrument laten verfraaien door verouderen en/of veredelen? Vraag naar de mogelijkheden en stuur een mailtje naar [email protected].

Voor prijsvoorbeelden, kijk op onze tarieven pagina.

Op deze pagina lieten we eerder zien hoe het verzilveren in z’n werk gaat.