deQuelery klankbrug aanbrengen

Voor een klant gaan we een Selmer nek aanpassen. Dit is een zogenaamde aftermarket nek, uitgevoerd in Sterling zilver. Aanpassingen zullen bestaan uit het modificeren van de tenon, het aanbrengen van de gepatenteerde deQuelery klankbrug, zodat in alle registers een vol geluid ontstaat. Hier de uitgangssituatie:

1. De oude situatie van de ring; door de vlakke rand ontstaat onnodige turbulentie in het mondstuk. De aangeblazen lucht draagt niet bij aan het geluid.

2. De vlakke rand is weggehaald, en door de rand onder een hoek naar binnen te laten lopen onstaat nu veel minder turbulentie. Doordat de luchtstroom als het ware wordt versneld in de nek, zijn met name hoge tonen nu makkelijker aan te blazen.

3. Aan brengen van de klankbrug. Dit is een messing balkje wat met de grootst mogelijke precisie wordt geplaatst aan het begin van de nek. De dikte van het balkje komt overeen met de dikte van de kurk. Zo maakt het mondstuk direct contact met de nek, wat weer ten goede komt aan het overbrengen van resonanties. Een enorm verschil in sound!

4. De klankbrug is aangebracht en het geheel is gepolijst en afgewerkt. De bolling van de klankbrug volgt precies de convexiteit van het mondstuk en maakt zo optimaal contact. Dit is een deQuelery-eigen ontwerp waarop we patent hebben!

5. Hier is goed te zien dat er behoorlijk wat speling zit op de as het octaafklep-mechanisme. De as heeft nu een speling van bijna 2 milimeter, waardoor de klep niet goed meer sluit.

6. De speling op de as is nu verholpen door het aanbrengen van een verdikking in de houder; de klep sluit nu weer precies en is veel stiller.

7. Tenslotte wordt de eindbus recht gezet; deze bleek scheef te zitten, wat het totale klankbeeld niet ten goede komt.

Het eindresultaat! Het kurk zit netjes rond de klankbrug, het octaafklep-mechanisme is recht gezet en vervolgens spelingsvrij gemaakt. De eindbus is rechtgezet en het geheel werkt nu weer naar behoren.

Een klankbrug past op vrijwel elk type saxofoon. Kosten:€110,-. Interesse? Laat een bericht achter!

This post is also available in: Engels