Boris van der Lek sluit zich aan bij de deQuelery Saxophones familie! Boris speelt op een deQuelery Custom Tenor Saxophone, die hij exclusief gaat gebruiken voor opnames, optredens en clinics. 

deQuelery Custom Tenor - Boris van der Lek. Photo: Ruud Roelofsen

deQuelery Custom Tenor – Boris van der Lek. Photo: Ruud Roelofsen

Deze Custom Series Tenor heeft een zilverlak finish, goudgelakte en gegraveerde beker en een roze koperen  hals (een extra nek in goudlak koper), geheel volgens de wensen van Boris. De body en kleppen zijn volledig gegraveerd en de rand van de beker draagt de naam van Boris, alsmede het logo aan de zijkant van de beker.

deQuelery Custom Tenor - Boris van der Lek. Photo: Ruud Roelofsen

deQuelery Custom Tenor – Boris van der Lek. Photo: Ruud Roelofsen

Biografie Boris (van www.borisvaderlek.nu):

In 1980 werd Boris Van der Lek (1965, Den Haag) door zijn ouders Hans en Henriëtte (beiden fanatiek kunstenaar en jazzliefhebber) meegenomen naar het NORTH SEA JAZZ FESTIVAL in Den Haag. Toen Boris getuige was van deTENORBATTLE tussen saxofonisten ARNETT COBB, BUDDY TATE, ILLINOIS JACQUET, BILLY MITCHELL en BUDDY JOHNSONtijdens datzelfde North Sea Jazz Festival, wist hij dat dát was wat hij wilde: TENORSAXOFONIST worden.

 

Boris embraces his deQuelery Custom. Photo: Ruud Roelofsen

Boris embraces his deQuelery Custom. Photo: Ruud Roelofsen

Zijn aangeboren talent en het heftige gevoel voor zijn instrument maakten Boris binnen no time tot veelgevraagd sessie- en studiomuzikant; op 18-jarige leeftijd (1983) stond hij als een volleerd beroepsmuzikant op het podium met zijn helden BUDDY TATE en ARNETT COBB. Ook op het North Sea Jazz Festival is hij sindsdien een graag en veel geziene gast. Verhuisd naar Leiden, boven JAZZCAFE THE DUKE, ontmoette Boris tussen 1983 en 1986 vele muzikanten, waaronder Jaap Dekker (die verantwoordelijk is voor de bijnaam The Breeze), AAD VAN PIJLEN, Frits Kaatee, CHRISTIAN WILLISOHN enTORSTEN ZWINGENBERGER, waardoor er naast de vele sessies en plaatopnamen, allerlei bands ontstonden zoals HET BORIS VANDERLEK QUARTET en THE GANGBUSTERS.

In 1987 tourde hij met THE BOULEVARD OF BROKEN DREAMS ORCHESTRA door Europa en Canada; in 1988 trad hij op met THE NEWPORT ALLSTARS, THE BENNY GOODMAN ALLSTARS en THE MILLERS, en na zijn optreden met HARRY ‘SWEETS’ EDISON, BUTCH MILES en JOE PASS was zijn naam voorgoed gevestigd. Tijdens de tour in Canada met het orkest van de Boulevard of Broken Dreams ontstond in 1987 de jazzformatie THE HOUDINI’S, en legde hij de basis voor de vriendschap met JULES DEELDER. Met The Houdini’s heeft Boris drie CD’s opgenomen, waarvan twee in New York, in de studio’s van de beroemde RUDY VAN GELDER.

In 1989 formeerde Boris samen met HANS DULFER TOUGH TENORS, waar hij tot oktober 2002 de zalen in binnen- en buitenland mee plat speelde. Met Jules Deelder en TRIO ME REET (het enige trio bestaande uit vijf man) tourde hij in 1992 en 1993 door het land, toen Boris werd gevraagd exclusief bij HERMAN BROOD & HIS WILD ROMANCE te komen spelen, waar een grote wens mee in vervulling ging. Na een heftige periode van anderhalf jaar touren door Nederland en Duitsland en de opnames voor de film ROCK ‘N ROLL JUNKIE van Jan Eilander werd aan de samenwerking plotsklaps een einde gemaakt.

Vanaf 1994 boekte hij opnieuw met TOUGH TENORS successen op de grote podia: PARKPOP in Den Haag en PINKPOP, maar ook in Japan, China, Oostenrijk,Zwitserland, Frankrijk (Montreux-Jazzfestival), Hongarije en Denemarken (Roskildefestival) en Engeland. Dan nu ook Livin’ Blues en de GOLDEN EARRING. Tegenwoordig speelt Boris vooral veel met de Deeldeliers, die je deze weken op De Parade kan gaan beluisteren (21-24 Augustus nog in Amsterdam te zien).

Boris on deQuelery Saxophones:

De manier waarop deze saxen gebouwd zijn en de custom mogelijkheden maken deze saxen werkelijk uniek! En dit op Nederlandse bodem! Ik denk echt dat we (saxofonisten) nu eindelijk weer stappen kunnen gaan maken met deQuelery saxofoons.

 

Eigenaar Jurjen de Quelerij met Boris. Photo: Ruud Roelofsen

Eigenaar Jurjen de Quelerij met Boris. Photo: Ruud Roelofsen

 

This post is also available in: Engels