deQuelery Customizing

Bij deQuelery zijn we gespecialiseerd in revisie en onderhoud, maar ook in customizing.

Bruineren

Een manier om het uiterlijk van je instrument te laten veranderen is het handmatig bruineren of ‘agen’ van je instrument. We hebben hier inmiddels veel ervaring mee. Ook voor het opnieuw verzilveren of vergulden kun je bij ons terecht.

Hieronder een foto-verslag van het ontlakken en agen van een deQuelery sopraansaxofoon. Hierbij zijn de mechanismes en kleppen niet behandeld, wat een mooi contrast geeft. Elke ageing geeft een unieke look aan je instrument.

Ontlakken en opnieuw spuiten

Ook als je je instrument wilt laten ontlakken en opnieuw wil laten spuiten kan dat bij ons. Na het bruineren of glasparelen opnieuw lakken kan natuurlijk ook. De oudere instrumenten hebben een veel sterkere lak dan de wat nieuwere modellen. Hierdoor kan het zijn dat ontlakken een tijdrovende zaak wordt. Informeer daarom altijd van tevoren bij ons, en stuur foto’s mee van je instrument. De blanke lak die gebruikt wordt voor het spuiten is een auto-lak en wordt professioneel gedaan in een spuitcabine. Eerst wordt het instrument grondig ontvet, waarna in meerdere lagen het instrument een blanke laklaag krijgt . Natuurlijk kan je daarbij kiezen voor hoogglans-, zijdemat- of matte lak.

Deze deQuelery sopraan in goudlak zochten we uit om te behandelen.

 

Het instrument volledig gestript, ontlakt en onvet. Ontlakken doen we met een biologische ontlakker. Bij sommige laksoorten (met name die op polyester-basis) gaat hier wel wat tijd overheen.

Je kan er natuurlijk voor kiezen om alleen te ontlakken en het zo te laten. Op onze Facebook pagina laten we regelmatig voorbeelden zien. Opnieuw verzilver of vergulden, of glasparelen, het kan allemaal. Hier laten we dus het bruineren zien. Het instrument wordt hiervoor ondergedompeld in een bruineringsvloeistof. Hoe langer het messing blootgesteld wordt aan de vloeistof, hoe donkerder het wordt.

Door de duur van de behandeling kun je de bruiningsgraad bepalen.

 

De sopraan is nu volledig behandeld en kan weer opgebouwd worden. Hier is de body een stuk donkerder geworden. Je kan hier goed de bruiningsgraad zien; het kan dus van subtiel bruin/beige naar bruin/zwart!

Een weer volledig opgebouwd instrument met een nieuwe look! Je kunt op deze foto zien dat een aantal postjes niet goed zijn ontvet, en dat hier de bruining daardoor wat achter is gebleven. Dit is niet de bedoeling natuurlijk. We zorgen er dan ook voor dat alles mooi en en gaal bruin wordt.

De ageing zorgt voor een mooi contrast.

 

De Benge trombone is ontlakt en daarna licht gebruineerd. Hierdoor krijgt het instrument een vintage uitstraling, die alleen maar mooier wordt met de jaren als je keist voor niet opnieuw lakken; door het gebruik van het instrument worden delen die je vaak vastpakt namelijk weer wat lichter van kleur.

Een Jupiter SFH-746 die ontlakt en daarna ge-glaspareld. Hierdoor krijgt het instrument een mooie, super matte uitstraling. Je kunt er voor keizen om het instrument daarna te laten spuiten met een matte, blanke lak.

Deze tenor heeft een aging behandeling ondergaan. Hij is vrij donker, dus is wat langer ‘in bad’ geweest. Kleuren kan dus van heel licht tot bijna zwart.

En natuurlijk kan dit ook bij andere instrumenten, zoals bij deze Bach trompet. De trompet werd volledig ontlakt. Daarna hebben we de binnenkant van de beker afgeplakt en is de ‘ageing’ gestart. Als laatste stap zijn de binnenkant van de beker en diverse buisdelen vervolgens verguld.

 

Hier een overzicht van vragen die we vaak krijgen over deze behandeling:

  • Wordt zowel de blanke lak als de goudlak volledig verwijderd?  – De blanke lak wordt inderdaad in zijn geheel verwijderd. Bij ontlakken hou je een blanke messing body over.
  • Krijg ik groene plekken op kaal messing? – Niet als je het opnieuw laat vergulden of verzilveren. Kaal messing moet je goed droog maken na het spelen om groene uitslag te voorkomen. Bij het agen komt er een licht bruine (of donkerebruine) tint op het metaal. Deze zal bij intensief gebruik ook weer wat vervagen op bepaalde plaatsen, wat een mooie patina geeft op je instrument.
  • Hoe zit het met ‘agen’ van zowel body als kleppen? – Dit bepaal je zelf. Body, kleppen, delen van kleppen of body enz. We kunnen het volledig naar jou wensen uitvoeren. Veel afplakken (en dus voorkomen) van kleuring is vaak wel tegen meerprijs vanwege het meerwerk.
  • Wat doet ‘agen’ met de klank?  Vrijwel niets, behalve als de binnenkant van de body lang behandeld wordt kan een miniem klankverschil optreden.
  • Worden ook alle beschadigingen weggenomen? – Mits de krassen oppervlakkig zijn kunnen we deze vaak weghalen.
  • Wat is de prijs? – Dat hangt van de wensen af, de soort en de grootte van het instrument, maar denk aan een prijs tussen €150 – €200.
  • Kan deze behandeling plaatsvinden in combinatie met complete revisie, en wat zijn dan de totale kosten? – Combineren met een revisie is handig, omdat het instrument toch al uit elkaar moet. Als de polsters aan vervanging toe zijn, is ontlakken ook gelijk mogelijk. Een total revisie is €475. Bij tegelijk ontlakken en kleuring geven we een aantrekkelijke korting.
  • Kan ik m’n instrument ook opnieuw laten lakken? – Dat kan, maar altijd na goed ont-lakken (is overigens niet altijd aan te bevelen, vraag ons even naar mogelijkheden en mogelijke gevolgen voor je instrument). Prijzen in overleg.